achtergrond

Agenda

Negotiatie architectuurovereenkomst + onderbouwing erelonen 16 mei

Negotiatie architectuurovereenkomst + onderbouwing erelonen

BVA Pro Sbm Gent

Vele confraters onder ons herinneren zich nog door de Orde gepubliceerde deontologische norm n°2 die een leidraad vormde voor het bepalen van een billijk ereloon voor te leveren of geleverde prestaties. Onder druk van de Europese regelgeving aangaande de vrije mededinging is deze norm al geruime tijd naar de prullenmand verwezen.

De slinger lijkt nu echter helemaal naar de andere kant doorgeslagen. Bijzonder veel architecten nemen vandaag genoegen met een veel te schamele vergoeding. Veelal omdat ze helemaal niet weten hoeveel uren zij in werkelijkheid aan een project besteden of welk deel van de algemene bureaukosten aan een project kan toebedeeld worden. Er wordt op die manier schromelijk onvoldoende weerwerk geboden aan de hierover gangbare meningen in het publiek of aan de ideeën van opdrachtgevers. Ook openbare overheden durven nu belachelijke erelonen voorstellen, terwijl tegelijkertijd van de architect werkelijk alles verwacht wordt, zonder ook maar een minste vrijwaring van enige aansprakelijkheid toe te staan. 

Als beroepsvereniging wensen wij samen met onze leden de krachten te bundelen om hiertegen doelmatig en gericht te reageren.

Deze opleiding gaat door op:
16/05/2018 te Zwijnaarde (SBM Gent) van 19:00-22:00
19/06/2018 te Antwerpen (CEPA) van 19:00-22:00

 

En gelukkig worden ons nu ook betere tools aangereikt. Onder leiding van Hoofddocent Johan Rutgeerts aan de KU Leuven is in 2015-2016 een grootschalig onderzoek opgezet naar de tijdsbesteding van Belgische architectenbureaus, ook gedifferentieerd naar omvang en aard van de opdracht. Het resultaat van dit onderzoek is niet alleen breed publiek bekend gemaakt, maar hieruit is ook een gereedschap ontwikkeld die de architecten toelaat om veel meer markconform zijn ereloon vast te stellen. Bovendien gaat dit instrument uit van een wetenschappelijk gefundeerde billijke vergoeding, overeenstemmend met de lange opleiding, het hoge competentieniveau, de onontkoombare eindverantwoordelijkheid én belangrijke maatschappelijke rol van de architect. Wij raden u dus stellig aan om voortaan ook de rekenmodule 'Werktijdberekening van een Architectenopdracht' te gebruiken die u hier kan terugvinden: https://archimath.systeme-d.com/.

Programma:

Deel 1: Inleiding - Resultaten studie

Deel 2: Negotiatie architectuurovereenkomst

Deel 3: Onderbouwing erelonen

Deel 4: Toepassing tool (KUL)

Praktisch: 

19:00-22:00

125 euro (excl. BTW)

Inschrijven kan via sbm. BVA-leden genieten 50% korting(*)
(*) Hiertoe gebruikt u bij inschrijving de kortingscode die u ontving in de bevestigingsmail bij het aangaan van een BVA-lidmaatschap 2018.

Lees meer

Archief