achtergrond

Nieuws

Archief

Economische inspectie doet onderzoek naar informatieplicht

31 okt. 2017

Sinds 2014 zijn architecten gehouden aan de informatie – en adviesplicht jegens de opdrachtgever. De komende maanden doet de overheidsdienst Economische Inspectie een onderzoek om na te gaan of architecten deze wettelijke verplichtingen naleven.

Vooraleer een contract kan worden afgesloten, moet de architect onder meer deze informatie ter beschikking stellen aan de opdrachtgever (=actieve informatieplicht): het ondernemingsnummer, de maatschappelijke zetel, het polisnummer van de verzekering, de gegevens van de verzekeringsonderneming, de belangrijkste kenmerken van de ondernemingsactiviteit (o.a. de omschrijving van de te leveren diensten, de wijze van uitvoering, …), de beroepsvereniging of beroepsorganisatie waar hij/zij is ingeschreven, het ereloontarief of de wijze waarop het ereloon wordt berekend…

De architect is ook verplicht om op verzoek aanvullende informatie te verstrekken (=passieve informatieplicht), zoals een verwijzing naar de toepasselijke beroepsregels en de wijze waarop hier inzage kan worden verkregen, informatie over de multidisciplinaire activiteiten en partnerships...

De informatie moet helder, ondubbelzinnig en tijdig, dus voor het afsluiten van de overeenkomst, worden meegedeeld of ter beschikking gesteld. Alle informatie die u als architect aan de opdrachtgever moet verstrekken, vindt u terug in de verschillende boeken van het Wetboek Economisch Recht (WER).

Klik hier voor een beknopt overzicht van wetsartikelen uit het WER die betrekking hebben op de informatie - en adviesplicht (in PDF).

Opgelet: wanneer er sprake is van een overeenkomst op afstand* (bv. via e-mail), dan beschikt de opdrachtgever over een herroepingsrecht van 14 dagen. Het is de plicht van de architect om de opdrachtgever hierover nauwkeurig te informeren alvorens de opdrachtgever door de overeenkomst wordt gebonden. In geval de architect nalaat dit te doen, dan draagt de opdrachtgever geen enkele kost voor de diensten die tijdens de herroepingsperiode werden uitgevoerd (zie artikel XIV.27.§1,8° en XIV.33.§4,1° uit het Wetboek Economisch Recht).

Onderzoek naar informatieplicht

De komende maanden doet de dienst Economische Inspectie een onderzoek naar een selectie informatieverplichtingen bij architecten. Net zoals de onderzoeken die worden gevoerd naar aanleiding van formele klachten van consumenten en ondernemingen, of op eigen initiatief, organiseert de Economische Inspectie algemene onderzoeken. Deze vormen het hart van het markttoezicht: het toezicht, de verificatie en de controle van de toepassing van een of meerdere reglementeringen in een of meerdere sectoren van economische activiteit.

Met dit onderzoek is de Economische Inspectie in staat om ook bij vrije beroepen verschillende verplichtingen voortvloeiend uit het Wetboek Economisch Recht meer gekend te maken en bijgevolg beter na te laten leven. Gelijkaardige onderzoeken hebben in het verleden reeds plaatsgevonden in de sectoren van de advocaten en de dierenartsen.

* overeenkomst op afstand: iedere overeenkomst die tussen de beoefenaar van een vrij beroep en de consument wordt gesloten in het kader van een georganiseerd systeem voor verkoop of dienstverlening op afstand zonder gelijktijdige fysieke aanwezigheid van de beoefenaar van een vrij beroep en de consument en waarbij, tot op en met inbegrip van het moment waarop de overeenkomst wordt gesloten, uitsluitend gebruik wordt gemaakt van een of meer technieken voor communicatie op afstand (artikel I.8.13° WER).

Meer nieuws