achtergrond

Nieuws

Archief

Oproep voor een beter milieubeleid

Oproep voor een beter milieubeleid

Standpunt
18 apr. 2019

Binnenkort zijn het Europese, nationale en Vlaamse verkiezingen. Nuttige tijd om politieke partijen en verkiezingskandidaten aan een onderzoek te onderwerpen wat hun programma en intenties betreft.

Als architecten, die een belangrijke maatschappelijke taak hebben, mogen we dit niet nalaten te doen. Het maakt deel uit van onze opdracht, die in haast al haar aspecten, inherent en integraal streeft naar een betere leefomgeving.

 

Op 3 oktober 2018 hebben wij als BVA  ook daarvoor de verklaring van Davos (*) (afgekondigd op 28 januari 2018 door de Europese Ministers van Cultuur)) mee ondertekend, samen met alle andere Belgische beroepsverenigingen en de Nationale Raad van de Orde. Deze verklaring is toen door alle vijf Belgische ministers van Cultuur bekrachtigd en ondertekend. Marnik Dehaen, voorzitter van de Orde van Architecten, verklaarde hierbij: “Met de ondertekening van de verklaring van Davos in Brussel willen we ook hier de aandacht vestigen op het belang van een cultuurgerichte, kwaliteitsvolle bouwcultuur ”.

Op de laatste Batibouw in februari 2019 hebben onze Vlaamse minister-president Geert Bourgeois, de vereniging van stedelijke planners VRP, de vereniging van steden en gemeenten VVSG, Camp C van de Provincie Antwerpen en de Vlaamse Overheidsdienst patrimonium allemaal de verklaring van Davos, mede ondertekend.

Maar deze verklaring ligt in het verlengde van een decennium eerder opgesteld document: het “Charter van Leipzig” (*) aangaande duurzame Europese steden, afgekondigd door alle ministers verantwoordelijk voor stedenbouw van de Europese Unie in mei 2007.

En zo stellen wij helaas vast dat men veelal van charter naar verklaring sukkelt, zonder dat er echter op het terrein echt veel veranderd. Als beroepsvereniging willen wij nu hieraan krachtig verhelpen.

Daarom hebben wij, op initiatief en uitnodiging van de FAB, samen met alle beroepsverenigingen, Waals, Vlaams, Brussels én de Nationale Raad van de Orde het memorandum “oproep voor een beter milieubeleid” opgesteld en gericht aan alle politieke partijen en hun kandidaten.

Wij roepen dus ook alle architecten op in deze periode niet na te laten hun kandidaat politici, Europees, nationaal of Vlaams, in deze materie daadkrachtig te bevragen en vervolgens hun juiste stem uit te brengen.

Auteur: Jacques Spaas (BVA secretaris)

Meer nieuws