achtergrond

Nieuws

Archief

Orde van Architecten – Vlaamse Raad wil btw-tarief van 6% voor sloop en heropbouw voor heel Vlaanderen - Steun uit politieke hoek

Orde van Architecten – Vlaamse Raad wil btw-tarief van 6% voor sloop en heropbouw voor heel Vlaanderen - Steun uit politieke hoek

8 okt. 2019

De Orde van Architecten Vlaamse Raad wil dat het btw-tarief voor wie een huis sloopt en heropbouwt in heel Vlaanderen daalt van 21 procent naar 6 procent. De vraag wordt gesteund door de nieuwe minister van Financiën en Begroting, Matthias Diependaele (NV-A), Open Vld en CD&V.

Nu betaalt u in de meeste gemeenten 21% btw op een nieuwbouwwoning en 6% btw als u een woning renoveert. Grofweg is het zo dat minstens de helft van de te renoveren woning moet blijven staan en dat de woonoppervlakte maximaal verdubbeld mag worden. Van die regeling wordt vaak misbruik gemaakt. Mensen dienen plannen in om een huis te renoveren, maar stiekem slopen ze het huis bijna volledig en zetten ze een nieuwbouwwoning, waarop ze maar 6% btw betalen.

Woont u in één van de 13 Vlaamse centrumsteden (Oostende, Brugge, Roeselare, Kortrijk, Gent, Dendermonde, Aalst, Sint-Niklaas, Antwerpen, Mechelen, Leuven, Hasselt en Genk), dan kunt u niet alleen renoveren, maar ook een woning slopen en heropbouwen aan het verlaagde btw-tarief van 6 procent.

De Orde van Architecten - Vlaamse Raad wil dat de regeling in heel Vlaanderen geldt. Nu de woonbonus wordt afgeschaft maakt een verlaagd btw-tarief het bouwen van een nieuwe woning voor jonge gezinnen weer een stuk betaalbaarder. Een gelijktrekking van het btw-tarief is een stimulans om echt ingrijpend te renoveren, het verouderde gebouwenpatrimonium eindelijk grondig te vernieuwen en kwaliteitsvol te verdichten. Aan de gemeenten wordt gevraagd om werk te maken van een duidelijke afbakening van de woonkernen.

Ook het klimaat wint erbij, want geheel nieuwe woningen zijn veel minder energieopslorpend dan slechte renovaties. De overheid genereert dan weer meer werkgelegenheid, want door het misbruik in te perken zal de "officiële economie" aangroeien.

Steun uit politieke hoek

Matthias Diependaele, de nieuwe minister van Financiën en Begroting, steunt de vraag van de Orde van Architecten. "Ik ondersteun de vraag die zij stellen. In het Vlaams regeerakkoord staat ook dat we bij de federale overheid zullen aandringen op een btw-verlaging voor vernieuwbouw. Dat betekent dat als mensen een huis slopen om een nieuw te bouwen, dat ze dat moeten kunnen doen aan zes procent", zo zei Diependaele in "De Ochtend". Vlaanderen dringt al langer aan op zo'n btw-verlaging.

Ook Open Vld steunt de vraag voor een btw-verlaging. Open Vld-Kamerleden Christian Leysen en Kathleen Verhelst willen daarvoor een wetsvoorstel indienen. "De verlaging van het btw-tarief zorgt niet enkel voor meer energiezuinige woningen, het maakt nieuwe woningen ook meer betaalbaar voor jonge gezinnen. De verlaging moet opgenomen worden in een nieuw federaal regeerakkoord, maar intussen dienen wij al een wetsvoorstel in", zeggen Leysen en Verhelst dinsdag in een persbericht. Leysen voegt er wel aan toe dat de maatregel geen vrijgeleide mag zijn om de begroting "verder te laten ontsporen". "Ter compensatie moet gezocht worden naar bijkomende efficiëntiewinsten in het overheidsapparaat", klinkt het.

Ook CD&V is van plan een eerder voorstel voor de tariefverlaging opnieuw in te dienen in de Kamer. Dat laat CD&V-Kamerlid Leen Dierick weten.

Bron: Belga met toevoeging Orde van Architecten

Meer nieuws