achtergrond

Nieuws

Archief

Word insolventiefunctionaris

Word insolventiefunctionaris

Nieuws
2 mei 2018

en draag bij tot het aanreiken van oplossingen aan confraters in financiële moeilijkheden

Op 1 mei 2018 treedt de nieuwe insolventiewet in werking. Voor architecten betekent dit onder meer dat zij een gerechtelijke reorganisatie kunnen starten om (een deel van) hun onderneming te redden of failliet kunnen worden verklaard. (Lees ook: nieuwe insolventiewet biedt oplossingen voor architecten in financiële moeilijkheden).

Insolventierechtbanken zijn niet vertrouwd met de uitoefening van het beroep van architect en de deontologische regels die hierop van toepassing zijn. Om die reden schrijft de nieuwe insolventiewet voor dat in bepaalde gevallen een insolventiefunctionaris-architect in de insolventieprocedure wordt betrokken.

Er zijn vijf types van insolventiefunctionarissen waarvoor u zich kandidaat kan stellen: gerechtsmandataris, voorlopig bewindvoerder (2 types), gerechtsmandataris voor de overdracht onder gerechtelijk gezag en medecurator.  

Wie komt in aanmerking voor kandidaatstelling?

Architect-natuurlijke personen die voldoen aan alle hierna vermelde voorwaarden:

  • minstens 10 jaar ingeschreven zijn op één van de tabellen van de Orde van Architecten binnen een periode van 15 jaar voorafgaand aan de kandidaatstelling tot insolventiefunctionaris
  • actueel ingeschreven zijn onder het deontologisch statuut van zelfstandig architect
  • niet onderworpen zijn aan een lopende tuchtstraf van schorsing
  • niet benoemd zijn als rechter in handelszaken

Een goede kennis van de deontologie en de bereidheid om zich te scholen in de insolventiewetgeving zijn een vereiste.  

Bent u geïnteresseerd?

Stuur zo spoedig mogelijk een e-mail met uw cv en een korte motivatie naar juridische.dienst@ordevanarchitecten.be. Onderwerp: ‘insolventiefunctionaris’.

Wil u meer weten over de functie van insolventiefunctionaris?

Raadpleeg onze Q&A Insolventiefunctionaris.

Op 16 en 17 mei organiseert de Orde van Architecten – Vlaamse Raad infosessies over de rol en de taken van een insolventiefunctionaris, en de vergoeding die hier tegenover staat. Meer informatie hierover volgt nog.

Meer nieuws