achtergrond

Nieuws

Archief

HERVORMING ORDE VAN ARCHITECTEN - VOOR ONS IS HET WERK NOG NIET ACHTER DE RUG

HERVORMING ORDE VAN ARCHITECTEN - VOOR ONS IS HET WERK NOG NIET ACHTER DE RUG

Standpunt
22 aug. 2017

Jullie hebben ongetwijfeld ook deze vakantie via e-mail de open brief gekregen van de Orde van Architecten, Vlaamse Raad, voor een oproep tot steun aan de hervorming van de Orde.

Als beroepsvereniging staan wij volledig achter het initiatief en de plannen om de Orde te hervormen en de wetgeving aldus aan te passen. En wij waarderen erg en oprecht de inspanningen die alle betrokken actoren hierin al hebben geleverd.

Maar de inhoud van de brief, waarin u om steun wordt gevraagd om een en ander te versnellen, doet de waarheid een beetje geweld aan. Hierin wordt immers voorgesteld dat er een ontwerp van wettekst voorligt waarover alle partijen het eens zijn. Dit is helemaal niet het geval. Buiten louter juridische tekortkomingen, bevat de tekst ook nog belangrijke tegenstellingen en onduidelijkheden.

Zoals u weet, nemen wij, samen met het NAV, deel aan de werkzaamheden voor deze beoogde hervorming. Wij doen dit ook en vooral om er op toe te zien dat de "nieuwe" Orde zich zal beperken tot haar taken die ook oorspronkelijk tot haar enige opdracht hoorden: namelijk waken over de deontologie en de toegang tot het beroep. Wij zijn aldus tot een soort omkering der waarden kunnen komen: waar vroeger het bestaan van beroepsverenigingen onbenoemd bleef, moet de "nieuwe" Orde, beperkt tot haar eigenlijke en rechtmatige  taken,  zelfs  in deze materies regelmatig en gestructureerd advies vragen aan de beroepsverenigingen. Nochtans komt dit doel in sommige onderdelen van het wetsvoorstel niet duidelijk tot uiting, of wordt opnieuw enige dubbelzinnigheid of verwarring gebracht.

Dat we hier zeer waakzaam moeten zijn en blijven bewijst de Orde, Vlaamse Raad, zeer recent opnieuw, met haar initiatief voor het aanbieden van een verzekering "gewaarborgd inkomen". Het is zonneklaar dat deze actie in totale tegenspraak is met de bekomen wettelijk verankerde beperking van de rol van Orde, en de erkenning  van de beroepsverenigingen.

Wij leggen er dan ook de grootste nadruk op dat de BVA nooit haar volledig akkoord heeft gegeven over de voorliggende tekst. En vermits we in deze niet voldoende gehoord worden tijdens het overleg, kunnen wij de démarches hogerop (waarvan in de open brief gewag wordt gemaakt) alleen maar ondersteunen. Er is immers ook geen akkoord, wat het Ministerie ook moge beweren.

Uiteindelijk komt de open brief van de Orde neer om een verzoek geen tweemaal dure verkiezingen te moeten organiseren. Maar zelfs al kan de oproep resulteren in een onwaarschijnlijke sterke stroomversnelling, is het vermijden van een extra verkiezing onmogelijk. De wet zou dan als het ware nu al in het parlement moeten gestemd zijn. De vraag die dus moet gesteld worden is dus eerder: moeten de verkiezingen zodanig georganiseerd worden dat deze zo peperduur zijn of kan dit goedkoper? Wordt vervolgd.

Meer nieuws