Toekomstbestendige Architectuur - Wat leren we van duurzaamheid en circulariteit in het onderwijs?
Debat LUCA - Faculteit ArchitectuurDe Beroepsvereniging voor Architecten (BVA) nodigt je uit voor een inspirerend debat, waarin drie recent afgestudeerde architecten hun innovatieve afstudeerprojecten presenteren. Samen met hun promotoren en het publiek gaan ze in dialoog over duurzame en circulaire architectuur. Dit is jouw kans om te ontdekken hoe de architecten van morgen bijdragen aan een circulaire toekomst!
- Silke Vergauwen & Len De Smijtere: “Op weg naar circulaire architectuur: De rol van de architect omtrent circulair bouwen in Vlaanderen” (Promotor: Jan Moens, UGent)
- Gabriel Singeorzan: "Matchmaking between supply and demand of reclaimed construction products using online platforms: Understanding the added values for the construction actor" (Promotor: Ruben Van Vooren / Waldo Galle, VUB)
- Maria Lahni: “The Robinia Pseudoacacia and its Role in Increasing the Urban Climate Resilience of Brussels” (Promotor: Jan Wurm, KU Leuven)
Schrijf je nu in en praat mee over de toekomst van circulaire architectuur!
Registreren
Inschrijven
Datum: donderdag 10 oktober 2024 om 18u00
Locatie: LUCA - Faculteit Architectuur Paleizenstraat 65-67, 1030 Schaarbeek
Prijs: BVA-lid gratis / Niet-lid gratis
Waarom deelnemen?
- Ontdek baanbrekende ideeën die de toekomst van architectuur vormgeven.
- Leer meer over circulair bouwen en duurzame oplossingen voor stedelijke uitdagingen.
- Neem deel aan een boeiend gesprek met jonge talenten en hun promotoren.
- Krijg inzicht in de Acht Criteria voor Hoogwaardige Baukultur, zoals uiteengezet in de Verklaring van Davos, die BVA als leidraad gebruikt.
- Dit event maakt deel uit van ArchiWeek, georganiseerd door Urban Brussels, en biedt een unieke gelegenheid om te netwerken en inzichten op te doen die relevant zijn voor de praktijk.
Sprekers
RUBEN VAN VOOREN & GABRIEL SINGEORZAN (VUB)
Ruben Van Vooren houdt zich bezig met het bestuderen van de praktische toepassingen van circulair bouwen. Zijn werk richt zich op adviesprocessen om het behoud, hergebruik, opknappen, herfabriceren of hergebruiken van bouwproducten in grootschalige gebouwrenovaties mogelijk te maken, met een bijzondere focus op gevelelementen. Zijn doctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel is een samenwerking met Bureau Bouwtechniek. Ruben was de promotor van Gabriel Singeorzan. Gabriel is een pas afgestudeerde architect-ingenieur met een passie voor duurzaam bouwen en circulaire economie. Met een sterke focus op hergebruikte bouwmaterialen, wijdde hij zijn masterscriptie aan het onderzoeken hoe vraag en aanbod van hergebruikte bouwmaterialen op elkaar aansluiten in de bouwindustrie. Gabriel zal presenteren hoe online platforms de matchmaking van hergebruikte producten kunnen vergemakkelijken, waarbij hij belangrijke inzichten biedt in de toegevoegde waarde die deze platforms hebben voor de bouwactoren.
JAN MOENS & LEN DE SMIJTERE AND SILKE VERGAUWEN (UGENT)
Jan Moens is oprichter, algemeen directeur en hoofd van de afdeling Research & Development van Bureau Bouwtechniek. Sinds 2003 is hij ook professor aan de Vakgroep Architectuur en Stedenbouw van de Universiteit Gent. Jan is enthousiast over projecten met een complexe uitdaging (ongeacht de schaal) en is voortdurend op zoek naar nieuwe ideeën en frisse perspectieven. Hij streeft ernaar een steen te verplaatsen in de manier waarop er over bouwen wordt gedacht. Jan was de promotor van Len De Smijtere en Silke Vergauwen, die beiden net hun diploma burgerlijk ingenieur architectuur hebben behaald. Ze sloten hun studie af met een onderzoeksproject over de rol van de architect in een circulaire bouwwereld, waarbij ze inzicht kregen in de obstakels die ze in de praktijk tegenkomen. Ze hopen de opgedane kennis uit dit project in de praktijk te kunnen gebruiken, aangezien ze circulair bouwen, in de breedste zin van het woord, in de praktijk willen implementeren.
JAN WURM AND MARIA LAHNI (KU LEUVEN)
Jan Wurm heeft een achtergrond als meubelmaker en timmerman, als onderzoeker en docent aan de RWTH Aken en als directeur bij Arup Europe. Hierop voortbouwend is hij gepassioneerd over het overbruggen van de kloof tussen academisch onderzoek en praktijk op het gebied van regeneratief ontwerpen en bouwen. De afgelopen 10 jaar heeft Jan de grenzen verlegd voor de toepassing van biogebaseerde materialen buiten hout en is hij uitgegroeid tot een invloedrijke expert op dit gebied. Zijn vaardigheden combineren systeemdenken met vooruitziendheid en strategische expertise en diepgaand technisch inzicht in de bouwsector. Jan was de promotor van Maria Lahni, die in 2020 afstudeerde aan de Universiteit Antwerpen en in 2023 aan de Faculteit Architectuur Brussel van de KU Leuven. Momenteel doet ze praktijkervaring op als junior architect in erfgoedconservatie. Toch blijft haar sterke interesse in circulair bouwen, in het bijzonder in biogebaseerde materialen en snelgroeiend hout, een belangrijk aandachtspunt. Na het afronden van haar stage is ze vast van plan om haar betrokkenheid bij circulair bouwen te verdiepen, met als doel om in de nabije toekomst een bijdrage te leveren aan het vakgebied.