achtergrond

Nieuws

Archief

HERMAN JULT: NIEUWE BVA-VOORZITTER

HERMAN JULT: NIEUWE BVA-VOORZITTER

20 sep 2019

Herman Jult volgt sinds juni van dit jaar Edward Sorgeloose op als voorzitter van de BVA. Met dit nieuwe voorzitterschap focust BVA onder meer op Baukultur en duurzaamheid. Een visie die we graag overdragen op verschillende niveaus en willen vertalen naar het BVA-activiteitenaanbod.  

Visietekst BVA-voorzitter:

Sinds juni volg ik Edward Sorgeloose op als voorzitter van BvA.  Nu de dagelijkse druk van de architectuurpraktijk is weggevallen kan ik me vrijmaken om mijn halve eeuw ervaring ten dienste te stellen. Ik wil graag de vereniging en haar leden steunen en helpen bij het nemen van initiatieven om tegemoet te komen aan de hoge maatschappelijke noden, die ook van ons beroep verwacht worden.

Zoals we allemaal beseffen is onze mondiale samenleving op een keerpunt beland. We moeten met zijn allen herdenken hoe we best kunnen samenleven willen we op termijn ook overleven. Daarom is het nodig alles in vraag te stellen en samen te zoeken naar een fundamenteel andere aanpak en een nieuwe samenhang. En we moeten er vooral snel komaf mee maken. Architecten kunnen een wezenlijke rol spelen bij deze globale transitie, maar zijn zich niet of te weinig bewust van hun uitdaging.

Nochtans, de opdracht lijkt wel een enorme architectuuropdracht. De door academici en politici geformuleerde doelstellingen zijn goed afgelijnd en zeer ambitieus, de praktische aanpak blijft voorlopig onduidelijk en onvolledig, de samenhang is zoek en het volledige proces is het voorwerp van veel controverse. En deze controverse zal zich in de nabije toekomst steeds duidelijker manifesteren, wat het behalen van de gehoopte resultaten in de weg kan staan. Architecten zijn geen onderzoekers, maar ze beheersen wel de methodiek van de grafische synthese in creatieve processen, een uitgelezen middel om een sleutelrol te vervullen in deze transitie.

In de architectuurpraktijk zijn deze snelle veranderingen goed voelbaar. Maar ook daar is er geen eensgezindheid over aanpak of verwerking. In het rijke experimentele veld van de vernieuwing vinden we boeiende nieuwe werkmethodes, snel evoluerende inzichten en soms verbluffende nieuwe technische mogelijkheden. Er is behoefte aan meer (interdisciplinair) overleg en aan meer directe betrokkenheid met opdrachtgevers en uitvoerders en aan meer rechtstreekse feedback van eindgebruikers. Maar de architectuurpraktijk wordt ook doorkruist door om de haverklap nieuwe reglementeringen en administratieve procedures, die er vooral op gericht zijn het ergste te voorkomen, maar echte vernieuwing soms in de weg staan. Dit leidt tot wrevel en ontmoediging.

De uitdaging is gigantisch. Willen we dit aankunnen, dan moeten we beroep kunnen doen op de creativiteit en inzet van iedereen. We mogen niet tevreden zijn met enkele witte raven zoals dat in het verleden wel eens het geval was. BvA wil hier graag bij helpen. We willen de uiteenlopende aanpak, de resultaten en de onderzoeken helpen in kaart brengen en vooral bespreekbaar maken onder collega’s. We kunnen veel van elkaar leren als we ons niet steeds als concurrenten blijven gedragen.

BvA heeft onlangs in volle overtuiging de Verklaring van Davos ondertekend. We nemen dit serieus. We hebben de Baukultur mee in onze visie opgenomen en willen er in de toekomst alles aan doen die te helpen realiseren. De transitie zal zich dus ook binnen BvA moeten doorzetten. Het architectuurlandschap in Vlaanderen heeft veel kwaliteit te bieden en is inmiddels dicht bevolkt met instellingen en verenigingen die architectuur in hun hart dragen. BvA maakt mee deel uit van dit landschap en heeft daarin een eigen plaats. Meer samenwerking en complementariteit is hier de uitdaging.

Wij houden van architecten omwille van hun engagement en gedeelde passie. Wij brengen ze dan ook graag samen: om samen te voetballen (Archigoldcup), voor een quiz (Archislim), voor een grote fuif (Nacht van de Architectuur); maar ook om samen een interessante werf te bezoeken, om collega’s beter te leren kennen of om samen te discussiëren over vernieuwende projecten. We doen dit niet als academici, maar vanuit de dagelijkse architectuurpraktijk.

BvA is een vzw en is dus volledig onafhankelijk. We genereren middelen uit eigen werking en via sponsoring door een enthousiaste groep partners, die mee onze visie en doelstellingen onderschrijven. Vanaf oktober vind je ons programma voor volgend jaar op de website.

Om zoveel mogelijk architecten en architectuurstudenten te bereiken zal het lidgeld voor volgend jaar drastisch worden verlaagd tot een eerder symbolisch bedrag.

Vanaf nu mogen jullie regelmatig een woordje van de voorzitter verwachten.

Kortom, volg de website, wordt lid en neem deel aan de activiteiten.

Herman Jult

Voorzitter

Nieuwsbrieven

BVA nieuws september 2019 - editie 04

BVA nieuws september 2019 - editie 04 25 sep 2019

BVA nieuws juni 2019 - editie 03

BVA nieuws juni 2019 - editie 03 6 jun 2019

BVA nieuws april 2019 - editie 02

BVA nieuws april 2019 - editie 02 30 apr 2019

Meer nieuws

Coronavirus - uw rol als architect mbt een 'coronaveilige' werf
Coronavirus - uw rol als architect mbt een 'coronaveilige' werf 19 mrt 2020
UIA2020RIO IS POSTPONED TO 18-22 JULY 2021
UIA2020RIO IS POSTPONED TO 18-22 JULY 2021 23 mrt 2020
NAVERSLAG BVA NIEUWJAARSEVENT MET OPEN GESPREK OVER 'DE ERFENIS VAN LEO VAN BROECK'
NAVERSLAG BVA NIEUWJAARSEVENT MET OPEN GESPREK OVER 'DE ERFENIS VAN LEO VAN BROECK' 4 mrt 2020
Uitstel en verplaatsing BVA-activiteiten wegens het Coronavirus
Uitstel en verplaatsing BVA-activiteiten wegens het Coronavirus 12 mrt 2020
26/03 - Webinar Ventilative Cooling – Design and examples
26/03 - Webinar Ventilative Cooling – Design and examples 10 mrt 2020
Enquête flexibiliteit van planningsinstrumenten
Enquête flexibiliteit van planningsinstrumenten 5 mrt 2020
HUB ARCHITECTEN WINNEN DE BVA-ARCHIGOLDCUP ANTWERPEN EDITIE 2020
HUB ARCHITECTEN WINNEN DE BVA-ARCHIGOLDCUP ANTWERPEN EDITIE 2020 11 feb 2020 Archigoldcup
BENOR fotowedstrijd - 1000 foto's voor een kwaliteitsvolle bouwplaats
BENOR fotowedstrijd - 1000 foto's voor een kwaliteitsvolle bouwplaats 4 mrt 2020 Wedstrijd
6/05/2020 - OSLO- Workshop Urban Home Ventilation
6/05/2020 - OSLO- Workshop Urban Home Ventilation 28 feb 2020
Erfgoed, nog duurzamer? Gorduna Colloquium 27 maart 2020 Jezuïetenkerk Lier
Erfgoed, nog duurzamer? Gorduna Colloquium 27 maart 2020 Jezuïetenkerk Lier 21 feb 2020
Colloquium Orde van Architecten | Batibouw 2020
Colloquium Orde van Architecten | Batibouw 2020 6 feb 2020 Colloquium
Getting the measure of Baukultur – pour un espace de vie de qualité (presentations and videos of the conference 4th-5th november 2019, Geneva)
Getting the measure of Baukultur – pour un espace de vie de qualité (presentations and videos of the conference 4th-5th november 2019, Geneva) 14 jan 2020 Conference
Bauhaus 100! - Design Museum Gent
Bauhaus 100! - Design Museum Gent 10 dec 2019 Tentoonstelling
KULeuven-Juridische opleiding voor gerechtsdeskundige
KULeuven-Juridische opleiding voor gerechtsdeskundige 18 nov 2019 Opleiding
CALL FOR NOMINATIONS: INTERNATIONAL CONTEXTUAL ARCHITECTURE AWARD
CALL FOR NOMINATIONS: INTERNATIONAL CONTEXTUAL ARCHITECTURE AWARD 18 nov 2019
International Competition: Architectural Landscape Design Concept of Tuchkov Buyan Park in Saint Petersburg
International Competition: Architectural Landscape Design Concept of Tuchkov Buyan Park in Saint Petersburg 18 nov 2019
Orde van Architecten – Vlaamse Raad wil btw-tarief van 6% voor sloop en heropbouw voor heel Vlaanderen - Steun uit politieke hoek
Orde van Architecten – Vlaamse Raad wil btw-tarief van 6% voor sloop en heropbouw voor heel Vlaanderen - Steun uit politieke hoek 8 okt 2019
Results of the Baku International Architecture Award
Results of the Baku International Architecture Award 27 jun 2019
OPROEP VOOR BAUKULTUR
OPROEP VOOR BAUKULTUR 20 jun 2019
UPA-BUA borderel van eenheidsprijzen 2017
UPA-BUA borderel van eenheidsprijzen 2017 18 apr 2017 Producten BVA ledenvoordeel
Union of international associations of architects
Union of international associations of architects 20 feb 2020 Update
De Kamer keurt de hervorming goed van de verzekering in de bouwsector:
De Kamer keurt de hervorming goed van de verzekering in de bouwsector: 13 mei 2019