achtergrond

Nieuws

Archief

Uitnodiging Shift 5001

Uitnodiging Shift 5001

Infosessie
17 nov. 2022

Hallo bouwprofessional,

U wilt bouwen aan een groenblauwe omgeving die vandaag én morgen nog relevant is? Met de uitdagingen die nu op ons afkomen is dat een must. Maar hoe pakt u dat aan? Hoe integreert u natuur-based en klimaatadaptive oplossingen in uw ontwerp of project? Nog vóór er één lijn is uitgetekend of één steen is gelegd. Welke expertise hebt u hiervoor nodig? Pertinente vragen waar u op 6 december tijdens Shift 5001een antwoord op krijgt.

We dompelen u onder in topics als urbane ecologie, natuurinclusief ontwerpen en bouwen, rewildingenzovoort. Geen expertise in hokjes maar een geïntegreerd verhaal. Alleen zo werken we toe richting eentoekomstbestendige leefomgeving met oog voor biodiversiteit, klimaat en gezondheid.

Wat mag u verwachten

 • 10u00 Ontvangst
 • 10u30 Intro door organisatoren Bart Kersschot (Natuurpro) en Stefanie Pype (Corridor)
 • 10u35 Ronald Buiting (bosecoloog Buiting advies) – De nieuwe wAarde als strategische oplossing bij het inrichten van de Leefbare Stad 2050
 • 11u00 Luc Eeckhout (evr architecten) - Groenblauwe netwerken voor een gezonde en regeneratieve stad
 • 12u00 Netwerklunch
 • 13u00 Susanne Koolhof (Impact Manager Revive) en Isabelle Verhaert (Senior Project Developer Revive) – Een duurzame transformatie van brownfield tot levendige woonbuurt
 • 14u00 Lore De Wolf (ecoloog Corridor) – Natuurinclusieve aanpak van projecten met praktijkvoorbeelden, door de bril van de ecoloog
 • 14u30 Steven Delva (landschapsarchitect DELVA Landscape, Architecture & Urbanism) – Radicale landschappen voor mens, natuur en economie
 • 15u30 Netwerkdrink

Stand-upcomedian, podcastmaker en vogelkenner Begijn Le Bleu geeft ons event de nodige vleugels. Omdat het Sinterklaas is, legt hij een editie van zijn vogelmagazine Fwiet in elke schoen.

Shift 5001 is een initiatief van ecologisch advies- en studiebureau Corridor en netwerkorganisatie Natuurpro.

Over de sprekers:

Ronald Buiting – Buiting advies

Ronald Buiting is bosecoloog en richtte in 1992 het creatieve ecologische adviesbureau Buiting Advies op. Daarnaast staat hij mee aan de wieg van het initiatief De Nieuwe wAarde. Een scenario voor het anders inrichten en beheren van de groene ruimte om klimaatadaptatie, het versterken van de biodiversiteit en het verbeteren van de gezondheid tegelijkertijd aan te pakken.

Luc Eeckhout – evr architecten

Luc Eeckhout is architect, stedenbouwkundige en medevennoot bij het Gentse evr-architecten. Daarnaast is hij gastdocent aan de KU Leuven en betrokken bij verschillende publicaties en boeken over duurzame stedenbouw. De laatste jaren richt hij zijn onderzoek naar de gezonde stad waarin veranderingsgericht bouwen, circulair bouwen en rewilding een bijzondere plaats innemen.

Susanne Koolhof – Revive

Susanne Koolhof is impactmanager bij Revive. Als sociaalgeograafgaat ze steeds op zoek naar de sociale meerwaarde van stadsplanning. Ze ondersteunt bedrijven in het behalen van een B Corp certificaat. Met deze certificering toon je als bedrijf én ondernemer aan dat je het belangrijk vindt om niet alleen financiële waarde, maar ook waarde voor mens en milieu na te streven.

Isabelle Verhaert – Revive

Isabelle Verhaert is burgerlijk ingenieur architect met een master in human settlements op zak. Als Senior Project Developer bij Revivebegeleidt ze projecten van bij aankoop tot het einde. Natuur-inclusief bouwen is helemaal haar ding. Ontstaan vanuit een persoonlijke ervaring en nu de toetssteen van alle projecten.

Lore De Wolf – Corridor

Lore De Wolf is ecoloog bij Corridor, gespecialiseerd in urbane ecologie. Ze geeft advies aan bedrijven, overheden en instellingen over hoe je terreinen groenblauw en natuurinclusief kan inrichten en beheren. Ze is sterk geïnteresseerd biodiversiteit, in het bijzonder in hoe we op basis van nature-based oplossingen kunnen werken aan een toekomstbestendige leefomgeving.

Steven Delva – DELVA Landscape, Architecture & Urbanism

Met roots in West-Vlaanderen trok Steven Delva twintig jaar geleden naar Amsterdam. In 2021 werd hij met zijn bureau DELVA Landscape, Architecture & Urbanism gekroond tot Architect van het Jaar. DELVAgelooft in de kracht van de natuur als middel om de ruimtelijke opgaven van de eenentwintigste eeuw op te pakken. Daarom keren ze bij DELVA het ontwerpproces ondersteboven en kiezen ze radicaal voor het landschap als basis. Gebiedsontwikkelingen worden ingezet als middel om te verdichten, vergroenen en verduurzamen. Hun credo?“Wij creëren ongeziene landschappen voor mens, natuur en economie.”

Iets over de naam Shift 5001
5001 is de RAL-kleur groenblauw en staat dus voor een groenblauwe bouwshift met meer aandacht voorecologie, biodiversiteit én gezondheid.

Praktisch

 • Wanneer: dinsdag 6 december 2022 – 10 uur tot 16 uur
 • Waar: Bedrijvencentrum De Punt – Kerkstraat 108 – 9050 Gentbrugge (Zaal Béatrice)
 • Prijs: €150 ( excl BTW, inbegrepen dagverse lunch en magazine Fwiet)
 • Inschrijven: Schrijf u voor 30 november in via deze link
 • Vragen? Mail stefanie@corridor.land of info@natuurpro.be

Meer nieuws